Voetbal: Uitslag Tsjechië-Nederland

Het Nederlands Elftal speelde vanavond de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië in Praag. Oranje moest een 3-1 nederlaag slikken.

Nederland begon rustig aan de wedstrijd in Praag. Met Rafael van der Vaart voor het eerst op de linkerkant en Edgar Davids in het centrum, stond er ook weer het spitsenkoppel Kluivert-Van Nistelrooy.

Na acht minuten beging Edgar Davids wederom een overtreding in kort tijdsbestek, waarvoor hij geel ontving. Die kaart kwam hem vijf minuten later duur te staan. Een Tjechische steekpass viel goed in het strafschopgebied van Oranje. Davids liep van achter op zijn tegenstander in. Scheidsrechter Batista honoreerde de overtreding met een strafschop plus gele kaart. Nadat Davids was vertrokken, schoot Jan Koller de strafschop feilloos in (1-0).

Advocaat haalde vervolgens Marc Overmars naar de kant en bracht Paul Bosvelt in de ploeg. Nederland speelde daarop veelvuldig rond op de middenhelft in de hoop een spits te kunnen bereiken. Aanspelen in de buurt van het vijandelijke doel was er echter niet bij.

Een snelle omschakeling bij Tsjechië zeven minuten voor rust leidde tot de tweede treffer. Karel Poborsky stifte de bal fraai over de uitkomende doelman Van der Sar (2-0). Van Nistelrooij besloot even voor de pauze zijn frustratie op de enkels van Pavel Nedved te koelen, hij ontving hiervoor de gele kaart. Ander leed bleef Oranje in de eerste helft bespaard. De Tsjechen incasseerden nog geel.

Frank de Boer bleef in de kleedkamer achter, in zijn plaats kwam Andre Ooijer. Het Nederlandse ondertal uitte zich in het begin van de tweede helft niet. De Tsjechen verschenen eenmaal gevaarlijk voor Van der Sar, die goed redde.

Na een uur spelen scoorde Van der Vaart uit het niets de 2-1 met een schot vanaf de rand van het strafschopgebied. Nederland diende daarop nog eenmaal te scoren om zich vrijwel zeker te wanen van kwalificatie. Van Hooijdonk kwam daarop in de ploeg voor Van Nistelrooij.

Oranje bleef de aanvallende partij, waar Tsjechië op de counter bleef loeren. Twee minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd mocht Van Hooijdonk van ver aanleggen uit de vrije trap. Hij schoot echter over.

In blessuretijd verdiende Nederland nog een hoekschop, waarbij Van der Sar mee naar voren ging. De corner werd echter afgeslagen en in de tegenstoot besliste Milan Baros het duel.

Dankzij de overwinning op Nederland plaatst Tsjechië zich voor het EK van 2004 in Portugal. Nederland is nu veroordeeld tot een dubbele beslissingswedstrijd in november tegen een andere nummer twee uit de kwalificatiegroepen. De slechtst denkbare tegenstander zou daarin Engeland of Duitsland kunnen zijn, maar dit wordt pas later duidelijk.