FNV geeft het kabinet laatste kans

FNV-voorzitter De Waal heeft premier Balkenende voor de laatste keer opgeroepen om nog met de FNV te praten over de bezuinigingsplannen. In een brief waarschuwt hij dat tegen de plannen veel maatschappelijke weerstand bestaat tegen "een pakket harde maatregelen".

"U staat op een tweesprong", schrijft De Waal. Hij vindt dat Balkenende zijn "obsessie dat Nederland meer moet bezuinigen dan welk Europees land ook" moet loslaten.

Volgens De Waal biedt de FNV een geloofwaardig alternatief voor de kabinetsplannen. Zo wil de vakcentrale de onroerendzaakbelasting (OZB) niet afschaffen. Met dit belastinggeld moet de regering jongeren meer uitzicht geven op een baan.

De vakcentrale CNV stelde eind augustus voor de lonen alleen te laten stijgen door middel van een eenmalige uitkering, alleen als het kabinet voor Prinsjesdag zou laten weten bereid te zijn de bezuinigingen af te zwakken.

Op dat ultimatum is nog geen reactie gekomen. Voorzitter Terpstra noemt dat "eigenlijk een schande". Hij wacht nog tot maandag 12 uur af, en wil het voorstel dan intrekken.