Flash mob in Praag loopt volledig uit de hand

Beetle had ons via de newssubmit een geheel vertaald en herschreven bericht gestuurd. Hartelijk bedankt daarvoor!

De laatste tijd was het 'hot news': flash mobs. Spontane bijeenkomsten om het publiek te verbazen en dan ook weer even spontaan op te houden. Ook in het voormalige Oostblok is de rage aangeslagen. Zo ook in Praag.

In deze stad had de geplande flash mob niet het gewenste effect: daar liep het volledig uit de hand. De flash mob werd gehouden in een supermarkt van Carrefour. Een journalist probeerde daar foto's van te maken. Hij werd echter, voordat hij een antwoord had gekregen, in elkaar geslagen door een beveiligingsbeambte.

Organisator Daniel Docekal had de mob georganiseerd om een lokale wet, die het verbiedt om foto's te maken in supermarkten, aan te kaarten.

"De journalist werd plotseling vastgepakt en naar de grond gewerkt. Hij werd geschopt en weggevoerd van de winkelvloer naar een soort interne gevangenis", aldus Docekal. Hij documenteerde het geheel met een verborgen compacte camera. De beelden zijn te zien op zijn weblog.

Het voorval met de journalist was niet het enige. Zo werd een andere mobber ook slachtoffer van buitensporig geweld. Ook hij legde vast wat hem overkomen was. Zijn verwondingen werden op het net gezet. Ondertussen hebben beide heren gezegd gerechtelijke stappen te zullen ondernemen.

Het toepassen van buitensporig geweld is een probleem in Tsjechië. Mensen worden in elkaar geslagen door beveiligingsbeambten, vrouwen worden seksueel lastig gevallen. Het doel van de flashmob was aandacht vragen voor dit probleem, hetgeen ook tot op zekere hoogte gelukt is. Het ministerie van Justitie in de Tsjechische republiek heeft echter nog niet gereageerd naar aanleiding van dit incident.