Meisje (12) aangeklaagd door RIAA

Beetle had ons via de newssubmit het volgende vertaalde bericht te melden:

De 12-jarige Brianna LaHara is één van de 261 Amerikaanse aangeklaagden door de Recording Industry Association of America (RIAA), voor het illegaal handelen in mp3 bestanden. Ze is de eerste die de zaak schikte door 2.000 dollar te betalen. Eén dag nadat ze te horen kreeg dat ze was aangeklaagd heeft het meisje geschikt met de RIAA. ($2,- per gedownloade song.)

Volgens de aanklacht had ze meer dan 1.000 nummers beschikbaar staan voor ruil via het Kazaa netwerk. De RIAA heeft gezegd blij te zijn met de schikking en dat er nog 260 zaken lopen.

"We proberen met dit harde signaal aan te tonen dat niemand anoniem is op het internet als je deelneemt aan dit illegale peer-to-peer netwerk, en dat het verspreiden van bestanden dit soort consequenties kan hebben. En wat dit geval duidelijk maakt is dat ouders zich bewust moeten zijn van wat hun kinderen op het internet doen'', aldus een RIAA woordvoerder.

Cary Sherman, president van de RIAA zegt dat de rechtzaken begonnen zijn tegen mensen die gemiddeld meer dan 1.000 bestanden op het netwerk hadden gezet. De muziekindustrie legt de hoofdoorzaak van de 31% omzetdaling bij het downloaden van muziek. ''Dit was nog maar het topje van de ijsberg en er zullen ook aanklachten uitgaan naar universiteiten en studenten''.