Cineaste Leni Riefenstahl overleden

Daffodil31LE, Beetle, gathering_storm en Massive hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De beroemde en omstreden cineaste Leni Riefenstahl is gisteren op 101-jarige leeftijd overleden. Volgens haar levensgezel Horst Kettner overleed ze thuis in haar woonplaats PŲcking aan een hartstilstand in haar slaap.

In de jaren dertig raakte ze bevriend met Adolf Hitler en maakte ze enkele propaganda-films voor de nazi's, waaronder Triumph des Willens, de documentaire over een NSDAP-bijeenkomst en Olympia, de registratie van de Olympische Spelen van 1936.

Vanwege haar werk voor de nationaal-socialisten kwam ze na de oorlog niet meer aan het werk als cineaste. In de jaren zestig legde ze zich toe op de fotografie.

Vorig jaar raakte Riefenstahl in opspraak, omdat zij ontkende dat zigeuners, die in ťťn van haar films figureerden, iets was overkomen in de oorlog. Later bood ze haar excuses aan aan zigeunerorganisaties. Ze heeft echter nooit afstand gedaan van haar werk tijdens het nazi-regime. Riefenstahl heeft altijd volgehouden dat haar films geen politieke boodschap uitdragen. Wel verklaarde ze vorig jaar dat haar ontmoeting met Hitler "de grootste ramp van haar leven was".

Vorig jaar vertoonde het Frans/Duitse filmkanaal Arte Impressionen unter Wasser, een documentaire die Riefenstahl maakte over het leven in de oceaan. De cineaste was tot op hoge leeftijd een fervent duikster.

Hier is een filmoverzicht van Riefenstahl te lezen.