Marokko overweegt executies terroristen

Marokko overweegt om de doodstraf weer te gaan uitvoeren. Onlangs werd een aantal islamitische terroristen ter dood veroordeeld wegens hun medewerking aan de zelfmoordaanslagen in Casablanca, waarbij 33 omstanders en 12 zelfmoordterroristen om het leven kwamen. Maar sinds het begin van de jaren 90 voert Marokko de doodstraf niet meer uit.

Volgens de Marokkaanse minister van justitie, Mohammed Bouzoubaa, heeft zijn land de doodstraf tot nu toe alleen toegepast in zeer extreme zaken. ''We moeten bekijken wat voor aanpak nodig is voor dit nieuwe type misdaad''.

Sinds de aanslagen zijn er in Marokko 906 verdachten gearresteerd. Toch zouden er volgens Bouzoubaa nog veel leden van islamitische gewapende groeperingen vrij rondlopen, ''dus er bestaat nog steeds een fundamentalistische dreiging'', aldus de minister. Eerder maakte het land bekend dat achter de serie aanslagen in Casablanca de moslimbeweging 'Salafia Jihadia' zat; een radicale groepering die tot geweld oproept tegen de Amerikaanse en joodse belangen in Marokko

Marokko kondigde vlak na de aanslagen al aan het terrorisme keihard te zullen aanpakken. Daartoe werden onder meer nieuwe antiterreurwetten aangenomen.