"Bedreiging Plooy niet te tolereren"

PIM4EVER had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Afgelopen vrijdag werd bekend dat huurmoordenaars zijn ingeschakeld om een moordaanslag te plegen op de Amsterdamse officier van Justitie Koos Plooy. In een reactie daarop noemt het College van procureurs-generaal, de landelijke leiding van het Openbaar Ministerie (OM), die bedreiging "niet te tolereren".

"De bedreiging van Plooy draagt bij aan de constatering dat verdachten er steeds minder voor terugdeinzen om vertegenwoordigers van het Nederlandse strafrechtssysteem verbaal of fysiek persoonlijk aan te vallen," aldus het College. Het is van mening dat de rechtsorde niet goed kan functioneren als functionarissen van het rechtssysteem bang zijn om persoonlijk aangevallen te worden.

Plooy is onder meer bekend omdat hij onderzoeken leidde naar Heineken-ontvoerder Willem Holleeder en de Hell's Angels. Onlangs kwam hij weer in de publiciteit omdat hij aanklager is in de zaak van Volkert van der Graaf.

Plooy is boegbeeld van Justitie

Het Parool meldt verder dat Plooy een erg belangrijke rol speelt bij het OM in Amsterdam. Als hij zijn werk niet meer zou kunnen doen, zouden vele onderzoeken ernstig verstoord worden.

Plooy bemoeit zich graag persoonlijk met alle delen van onderzoeken van de sectie Zware Criminaliteit, zoals het onderzoek naar de reeks liquidaties in Amsterdam. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat sommige mensen hem uit de weg willen ruimen. "Amsterdam heeft best meer goede officieren, maar niet van het kaliber van Plooy. Hij is met afstand de belangrijkste man die zich met de zware criminelen bezighoudt. Hij bemoeit zich, anders dan sommige collega's, met alles," aldus Peter Klerks, criminoloog en Amsterdams gemeenteraadslid.

Er zijn al eerder officieren bedreigd, zoals Fred Teeven en Jo Valente. Op Valente werden zelfs aanslagen gepleegd, en nadat een laatste aanslag op hem verijdeld werd, werd hij overgeplaatst naar Middelburg. Als datzelfde met Plooy zou gebeuren, zou het Amsterdamse OM in problemen komen. De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor de Rechtspraak en vice-president van de Amsterdamse rechtbank, Wil Tonkens-Gerkema, vindt dat er onderzocht moet worden hoeveel gevaar mensen in de rechterlijke macht lopen.