Machtsstrijd in A'damse moskee

Aanhangers van de omstreden moskee Arrahmane in de Amsterdamse Pijp voeren een felle strijd om de macht in de moskee, zo meldt de Telegraaf vandaag in een paginagroot artikel. De felle machtsstrijd vindt plaats tussen fundamentalistische en gematigde moslims. Daarbij zijn intimidaties, bedreigingen en verdachtmakingen bijna aan de orde van de dag, hetgeen zorgt voor een explosieve sfeer in de Marokkaanse gemeenschap.

De Arrahmane moskee kwam vorig jaar negatief in het nieuws toen het tv-programma NOVA berichtte over haatprekende imams in Nederland. Twee bestuursleden, die burgemeester Job Cohen beterschap beloofden nadat een imam zelfmoordaanslagen had verheerlijkt, blijken kort na het gesprek met de burgervader uit de moskee te zijn gezet. De lokale VVD denkt dat er gewoon een toneelstukje met Cohen is opgevoerd, omdat er nu gegevens zijn waaruit blijkt dat de Marokkaan Brahim Abou Alanwar, die met Cohen sprak, al weggestuurd zou gaan worden.

In Amsterdam circuleren bovendien geruchten dat de moskee, in de Van Ostadestraat, steun zou verlenen aan islamitisch terrorisme.

De politici van het stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid zitten met de handen in het haar. Al maanden proberen zij in contact te treden met het bestuur van de moskee om hun zorgen te uiten over tal van ''ondoorzichtige'' praktijken. In de wijk gonst het van de geruchten dat de moskee in handen is van een fundamentalistische groepering die, met financiële steun uit Saoedi-Arabië, jongeren probeert te ronselen voor de jihad (de gewapende islamitische strijd).

Wethouder J. Hellendoorn, voorzitter van het Dagelijks Bestuur, bevestigt de spanningen tussen twee kampen en voegt eraan toe dat zich nóg een partij in de strijd heeft gemengd. Intimidaties vinden over en weer plaats. Er is trouwens nog een derde groepering die stelt dat ze 90 procent van de moskeegangers vertegenwoordigt''.

Hellendoorn, die in het kader van de commotie rond de imam vorig jaar de moskeetop ontmoette, weet nog steeds niet precies welke stroming van de islam de moskee aanhangt: ''Zij hebben aangegeven te behoren tot een bepaalde geloofsgemeenschap binnen de islam, met vertakkingen binnen en buiten Nederland. Hun geloofscentrum is in Engeland gevestigd. Een belangrijk kenmerk van hun richting is dat vrouwen niet in de moskee mogen komen. Ze zijn niet aangesloten bij de raad van Marokkaanse moskeeën. Hun moskee is de enige in Nederland van die stroming''.


Abou Alanwar (rechts) werd vier dagen na dit gesprek uit het moskeebestuur gezet.