Rotterdam wil allochtonen spreiden

Rotterdam gaat werk maken van het plan om kansloze allochtonen te spreiden over de stad. De gemeente wil de vestiging van kansarme migranten in probleemwijken tegengaan. Een meerderheid van de gemeenteraad (LR, CDA en VVD) voelt voor een spreidingsbeleid, en het college is bereid het plan te gaan uitwerken.

Het college wil over een paar weken de plannen bekendmaken. Daarbij is op voorhand niets taboe. De grootste partij van de havenstad, Leefbaar Rotterdam, wil eigenlijk nog veel verder gaan en pleitte onlangs voor een complete allochtonenstop.

Vanavond zal CDA wethouder Van der Tak bij NOVA de plannen nader toelichten. Het CDA liet al eerder weten dat de door Leefbaar Rotterdam voorgestelde allochtonenstop onbespreekbaar, en ook juridisch onmogelijk is.

In de praktijk zal het spreiden vooral van toepassing zijn op jonge kansloze migranten uit de Antillen, Marokko en Turkije. De gemeente hoopt met dat spreiden verdere verarming van de wijken tegen te gaan.

De discussie in Rotterdam is de laatste tijd verhard. GroenLinks toont zich een fel tegenstander van spreiding, maar CDA, VVD en Leefbaar Rotterdam geven gehoor aan de roep die uit de bevolking lijkt te komen. Meerdere polls wezen uit dat inwoners van de stad voorstander van spreiding zijn.