''Jonge boeven te kakken zetten''

Jeugdcriminelen moeten te kakken worden gezet, door ze straffen te geven waardoor ze zich vreselijk gaan schamen. Dat stelde het Tweede Kamerlid Coskun Cörüz (CDA) vandaag voor in de Kamer, bij het debat over jeugdcriminaliteit.

Het CDA wil dat een jeugdige misdadiger verplicht zijn moeder of vader moet meenemen naar justitie. De jeugdcrimineel wordt vervolgens tegenover het slachtoffer gezet en mag zich direct verantwoorden voor zijn daden. Als het ook nog tot een taakstraf komt, moet de jeugdige crimineel die gaan uitvoeren in zijn directe leefomgeving, bijvoorbeeld een sportveld of een moskee.

''Bij veel allochtonen heerst een schaamtecultuur. Als een allochtoon met zijn moeder moet komen, of als hij als taakstraf het park rondom een moskee moet schoffelen, dan vindt hij dat vreselijk'', aldus Cörüz. De CDA'er vindt overigens dat deze manier van straffen voor alle jeugdige criminelen moet gelden. ''Jongeren zien alleen een beetje harken op een plek waar zij onbekend zijn, niet als een echte straf''.