Van der Hoeven: vierdaagse lesweek toestaan

core had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wanneer ouders en personeel ermee instemmen, mogen Nederlandse basisscholen voortaan een vierdaagse werkweek invoeren. Dit schrijft Maria van der Hoeven, de minister van Onderwijs, in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens Van der Hoeven moeten scholen en ouders meer ruimte krijgen om zelf over dat soort zaken te beslissen. Scholen dienen bij het ministerie van Onderwijs al langer verzoeken in om te mogen afwijken van de normale weekindeling met alleen een vrije middag op woensdag.

Minister van der Hoeven is van mening dat constructies als een vierdaagse lesweek of een week met twee vrije middagen een goede manier zijn om in te spelen op het lerarentekort in Nederland. "Toch moeten we voorkomen dat het personeelsbelang de doorslag geeft," schrijft de minister in haar brief aan het parlement.

Men verwacht dat de meeste ouders van basisschoolkinderen echter niet in zullen stemmen met dit voorstel. In 2000 was tweederde van de ouders met kinderen op de basisschool tegen een vierdaagse lesweek. Dat blijkt uit een enquête die RTL toen uitvoerde.