Zelfmoord moet moeilijker worden

Daleo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Als het aan de Depressie Stichting ligt wordt zelfmoord in Nederland straks een stuk moeilijker. Hulptelefoons op bruggen en hekken op treinperrons moeten er voor zorgen dat het aantal zelfmoordpogingen minder gaat worden. De Stichting heeft hiervoor het 'Nationaal actieplan su´cidepreventie' geschreven. In het najaar zal dit plan aan de Tweede Kamer aangeboden worden.

Elk jaar plegen bijna 1500 mensen zelfmoord. Daarnaast doen 30.000 mensen een poging zonder te overlijden. Volgens psychologe Aly van Geleuken, directeur van de Depressie Stichting. "Het is een wanhoopsdaad met een impulsief karakter." In Groot-BrittanniŰ staan al hekken op het treinperron die pas open gaan als de trein precies met de deur voor het poortje stopt. Maar volgens de NS is dat niet haalbaar in Nederland vanwege de verschillen in treintypes.

Maar ook flats en andere hoge gebouwen zouden moeten worden beschermd, vindt de stichting. Van Geleuken wil ook dat op bruggen telefoons worden geplaatst, waar een su´cidaal persoon met een bekende kan praten.