VS: 111 doodvonnissen ongeldig verklaard

In de Verenigde Staten heeft dinsdag een federaal Hof van Beroep 111 doodvonnissen vernietigd, die opgelegd waren door rechters in de staten Arizona, Montana en Idaho. Het Hof, dat bekend staat als liberaal, besliste dat deze straffen alleen door een jury hadden mogen worden opgelegd.

Het Hof gebruikte een uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof vorig jaar, dat oordeelde dat alleen een jury, en dus geen rechter, de doodstraf mag opleggen. Het Hof van Beroep besliste met acht tegen drie stemmen dat de doodvonnissen in kwestie in levenslang moeten worden omgezet.

Voor Montana en Idaho betreft dit alle doodstraffen die uitgevaardigd zijn. In Arizona, goed voor 89 nietig verklaarde doodstraffen, blijft echter een aantal veroordelingen onaangetast door de uitspraak van het Hof. Vanuit Arizona is al met teleurstelling gereageerd op de uitspraak en men wil dan ook in hoger beroep gaan.

Het Death Penalty Information Center wijst er op dat, zelfs als de uitspraak blijft staan, openbare aanklagers de mogelijkheid hebben om de zaken in kwestie opnieuw te laten berechten door een jury. Het is echter door allerlei factoren zeer onwaarschijnlijk dat dan voor alle gevallen opnieuw de doodstraf wordt uitgevaardigd.