Vrachtwagenchauffeurs voeren actie op de snelweg

Vrachtwagenchauffeurs gaan vanaf morgen actie voeren op de Nederlandse snelwegen. Dat heeft de Vereniging Transport Ondernemers Nederland (Vetron) vanavond aangekondigd. De chauffeurs vinden dat ze vaak te snel en/of onterecht worden aangemerkt als schuldigen bij verkeersongevallen.

Vooral bij werkzaamheden zijn ze vaak de gebeten hond, zo zegt Vetron-bestuurslid J. van der Flier. "Ik maak het zelf geregeld mee dat bestelbusjes me met 90 kilometer per uur passeren terwijl de maximumsnelheid 70 is en de weg maar een paar meter breed. We zijn dat helemaal zat." Om het veiliger te maken willen de vrachtwagenchauffeurs dan ook op het midden van de versmalde snelweg rijden bij wegwerkzaamheden.

Volgens de bestuurder hoef je niet eerder je bed uit als je morgen de weg op moet. De files zullen niet veel langer zijn dan normaal, zo liet hij weten. De organisatie heeft een brandbrief gestuurd aan minister Peijs van Verkeer en Waterstaat en naar het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). De vrachtwagenchauffeurs willen zo snel mogelijk overleg met deze partijen.

De KLPD zal niet zomaar toekijken als er problemen ontstaan. "Als de actie problemen oplevert, zullen wij op gepaste wijze optreden", zei een woordvoerder van de KLPD. De politie wacht af wat er maandag gaat gebeuren, maar is paraat. De KLPD heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat gevraagd contact op te nemen met de Vetron.

Een woordvoerster van Transport en Logistiek Nederland (TLN), de grootste brancheorganisatie, liet weten dat haar organisatie de actie vooralsnog niet steunt.