[UPDATE] Boezemdijk bij Rotterdam laat water door

Water stroomt het land inDe boezemdijk langs nieuwbouwwijk Nieuw-Terbregge in Rotterdam laat water door. Er zit een gat in van vijftig meter. Het water van de Rotte stroomt nu dan ook het land in.

Het Hoogheemraadschap Schieland is nu bezig met het plaatsen van extra pompen om het water terug de boezem in te krijgen.

Eerst was er sprake van dat de dijk langs de Rotte was gaan schuiven, maar dat blijkt niet het geval. Het gaat dus om de dijk van de boezem.

Foto: Cyberbert

Update 1 september:

Een woordvoerder van Hoogheemraadschap Schieland meldde dat de huizen in de omgeving niet bedreigd worden. Wel is een aantal volkstuinen ondergelopen en zijn er vissen gestorven doordat ze op het droge kwamen te liggen. Er is zo'n 50.000 liter water uit het gat gestroomd.

Er is inmiddels een aannemer ingeschakeld om de verzakking te verhelpen. Om het water en de druk op peil te houden, moet de kade zo snel mogelijk dichtgemaakt worden. Dat zal gebeuren met houten schotten van ongeveer vijf meter, die afgedekt worden met grond.

Inspecties

Er zijn vijf mensen ingezet om inspecties te verrichten aan de dijk. Het probleem is volgens directeur N. Stijlen van het waterschap dat de inspecteurs niet naar de veenlaag binnenin de dijk kunnen kijken. Daardoor kunnen ze nooit met zekerheid zeggen hoe sterk de dijk is en laat een doorbraak als deze zich moeilijk voorspellen.

Het hoogheemraadschap zou graag meer inzicht willen hebben in de processen die zich onder de grond afspelen. Stijlen denkt dat hier geen sprake was van achterstallig onderhoud, maar zei wel dat hij geen garanties kan geven. "We zien alleen de buitenkant."