Netwerk toont Marokkaans incestslachtoffer

Voor het eerst in de geschiedenis van de Nederlandse tv heeft een Marokkaans incestslachtoffer op de buis haar verhaal verteld. Voor Marokkaanse vrouwen die misbruikt zijn is het heel moeilijk om er voor uit te komen. Binnen de Marokkaanse gemeenschap is incest namelijk nog steeds onbespreekbaar.

Wanneer een slachtoffer aan de politie vertelt dat zij misbruikt is door haar familie, brengt ze ook haar familie ten schande. Het is daarom voor Marokkaanse slachtoffers heel moeilijk om naar buiten te treden, ook al omdat onbegrip en ongeloof binnen de gemeenschap soms zo groot zijn dat de vrouwen die hulp zoeken moeten vrezen voor hun leven. ''Ze zullen me zeker vermoorden, dat hebben ze al eens eerder geprobeerd'', zo viel in Netwerk te horen.

Volgens professor Frenken zijn seksueel geweld en vrouwenmishandeling beladen onderwerpen. Dat geldt voor autochtone Nederlanders maar zeker ook voor Nederlanders van allochtone afkomst. Seksueel misbruik bespreekbaar maken is voor deze vrouwen nog moeilijker, omdat ze veel afhankelijker zijn van familie en gemeenschap. Daardoor hangen ze niet snel de vuile was buiten en daardoor kan het geweld jarenlang doorgaan.

Frenken verwacht de komende tientallen jaren dat steeds meer allochtone meiden met seksueelmisbruik verhalen naar buiten zullen komen, zo als dat ook met autochtonen gebeurden, toen dat taboe er in de jaren 70 langzaam van af viel. De professor voorziet dat hierbij veel geweld tegen de slachtoffers zal worden gebruikt door familieleden.

Inmiddels is er in Nederland gelukkig wel een ontmoetingscentrum voor Marokkaanse vrouwen en meisjes opgericht, door de marokkaanse Saïda al-Hantali. Bij dit centrum, Het Spiegelbeeld, in Amsterdam Oost kunnen zij hun verhaal doen.

Netwerk werkte voor deze aflevering samen met het internetforum Maroc.nl. Daar worden mensen die willen discussiëren ook naar toe verwezen.

Vannacht wordt Netwerk tot 02:00 herhaald. Morgen zal de uitzending on-line worden gezet.


=
Racistische en discriminerende opmerking jegens Marokkanen kunnen achterwege blijven. Incest komt immers ook bij autochtonen voor. Normaal reageren dus graag!!.