R'dam volgt Marokkanen op de voet

In de Rotterdam-Noord wordt een aantal Marokkaanse families nauwlettend in de gaten gehouden, zo meldt de Telegraaf. Het gaat om een tiental families die veel overlast veroorzaken, en door politie, justitie en socialewerkers nu op de hielen worden gezeten. De families zijn volgens justitie verantwoordelijk voor het overgrote deel van de criminaliteit in de Rotterdamse volkswijk.

Deze nieuwe werkwijze wordt door de verschillende deelnemende instellingen als ''uiterst privacygevoelig'' omschreven. Nog niet eerder was de aanpak gericht op zo een relatief kleine en afgebakende groep, overlast veroorzakende figuren. Justitie heeft lange tijd een andere aanpak geprobeerd, maar dat hielp niets. Het Oude Noorden in Rotterdam wordt al jaren geplaagd door allerlei vormen van criminaliteit. De woorden achterbuurt en getto werden vaak gebruikt. Politie en gemeente zijn jarenlang hard bezig geweest om het Oude Noorden uit het slop te trekken, maar tevergeefs.

Volgens Richard Andriesse van het gemeentelijk projectbureau Veilig, worden de bewuste families intensief in de gaten gehouden: ''Men wordt op de voet gevolgd. Het gaat daarbij niet alleen om een justitietraject. Belangrijk onderdeel is ook de sociale aanpak. Zo zal de gemeente helpen bij opvoedingsondersteuning, het zoeken naar werk en huiswerkbegeleiding voor kinderen''.

Andriesse wijst er op dat politie en justitie zich niet blindstaren op de Marokkaanse families. Iedereen die problemen veroorzaakt zal op een dergelijke manier worden gevolgd. Uiteindelijk doel is om van het Oude Noorden weer de gezellige volksbuurt van weleer te maken.