Nunspeetse wethouder weg na rel

brillie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Nunspeetse wethouder A. van de Pol (SGP) is opgestapt na een rel rond de aankoop van een schilderij van de bekende Veluwse kunstenaar Jos Lussenburg. Het werk was de gemeente te koop aangeboden, maar Van de Pol heeft het zelf, op persoonlijke titel, gekocht. Het ging om een schilderij met een marktwaarde van tussen de vijftienhonderd en tweeduizend euro. Lussenburg is vooral bekend om zijn schilderijen van de Zuiderzee en de steden en dorpen rondom dit voormalige water.

Van de Pol besloot samen met een ambtenaar het schilderij te gaan bekijken. Hij vond het werk, zo liet hij de afgelopen week weten aan de fractievoorzitters van de politieke partijen, niet van voldoende kwaliteit en dus niet interessant voor de gemeente. Van de Pol wist toen al wel dat particulieren ook een kans maakte om het schilderij te kopen. Hij deed dat uiteindelijk ook, maar liet bij de verkoper de schijn bestaan dat hij handelde als wethouder van Nunspeet.

Toen in het gemeentehuis bekend werd dat Van de Pol het schilderij gekocht had, heeft de wethouder zich afgevraagd of herstel van vertrouwen mogelijk was. Na overleg met de burgemeester en fractievoorzitters heeft hij zijn ontslag ingediend. Burgemeester Van Hemmen vindt het besluit van Van de Pol correct. "Dat hij deze consequentie trekt verdient waardering." Van Hemmen benadrukt dat Van de Pol geen financieel voordeel heeft gehaald uit de aankoop.