Tennis: Verkerk slaat weer matchpoints weg

Martin Verkerk [16] heeft zich bij de US Open toegang verschaft tot de tweede ronde. Het servicekanon uit Alphen aan den Rijn zag zijn Amerikaanse opponent Alex Bogomolov jr. in de eerste game van de vijfde set wegens een krampaanval opgeven: 7-6 (4), 4-6, 3-6, 7-6 (9), 1-0.

Martin Verkerk op US Open van verleden jaarOnder het kunstlicht van het Grandstand-stadion werd het een bizarre partij. Met verrukkelijke passeerslagen, bijna achteloos geslagen dropvolleys en mooi geplaatste groundstrokes, brachten beide spelers het in groten getale opgekomen Amerikaanse publiek in vervoering.

De wedstrijd, die in totaal drie en een half uur duurde, leek eerst eenvoudig door Verkerk gewonnen te kunnen worden. Bij een set en een break voorsprong voor Verkerk kantelde de wedstrijd echter. Bogomolov slaagde er steeds vaker in zijn racket achter de keiharde opslagen van Verkerk te krijgen, die liefst 34 aces wist te slaan.

Verkerk waande zich na de verloren tweede en derde set in de vierde set al op weg naar huis, toen hij bij 1-1 zijn servicegame inleverde. De finalist van Roland Garros brak echter terug en sleepte een tiebreak uit het vuur. Daarin werkte Verkerk twee matchpoints weg, waarna hij na drie setpoints te hebben verprutst wel de tiebreak met 11-9 naar zich toetrok. Bogomolov had alles gegeven en gaf een game later op wegens kramp. Verkerk zal nu in de tweede ronde spelen tegen veteraan Todd Martin.

Vandaag komen Raemon Sluiter, Sjeng Schalken en John van Lottum op de baan. De US Open duurt nog tot 7 september.