Zwarte lijst makelaars A'dam bepleit

Om te voorkomen dat de handel in onroerendgoed in Amsterdam definitief in criminele handen valt, willen bonafide makelaars een zwarte en een grijze lijst opstellen. Volgens sommige Amsterdamse makelaars werpen criminelen zich in toenemende mate en op steeds gewelddadiger wijze op de vastgoedmarkt in de hoofdstad. Vooral de horeca moet uitkijken. Volgens cijfers is nu al 20 tot 30% van de horecapanden in dubieuze handen.

Op de grijze lijst moeten namen komen van personen van wie afgeraden wordt om handel mee te drijven, de zwarte lijst is voor veroordeelden

Aanleiding voor de plannen is de liquidatie van Bertus Lüske, vastgoedbaas, vorige week zaterdag. Zowel in de onroerendgoed-wereld als in kringen van politie wordt, gezien ook de professionaliteit van de huurmoord, aangenomen dat er een relatie is met de zware misdaad. Lüske bezat zeker dertig panden in Amsterdam.

In Amsterdam is allang duidelijk, met name na de onderzoeken door de commissie-Van Traa, dat de georganiseerde misdaad erg actief is in het onroerend goed. Criminelen blijken vaak eigenaar te zijn van cafés, discotheken, maar ook restaurants.

Makelaar Gerard W. Bakker, goede bekende van Lüske, zei gisteren in de Volkskrant dat het "zo gemakkelijk" is om zwart geld in onroerend goed te steken en zo wit te wassen. Volgens Bakker mengen onder- en bovenwereld zich moeiteloos, met behulp van de sjiekste advocaten en makelaars. "Niemand maakt zich druk, het geld wordt makkelijk verdiend en de pakkans is gering. Er zijn katvangers genoeg".