Verboden Hitler-boek opnieuw uitgebracht

Het Duitse boek 'Gesprekken met Hitler', zal na bijna 70 jaar in een Nederlandse vertaling verschijnen. Het boek is indertijd geschreven door Hermann Rauschning. Deze voormalige Duitse politicus wilde met zijn schrijven waarschuwen voor de nazipraktijken van Adolf Hitler.

Rauschning publiceerde 'Gesprekken met Hitler' eind jaren 30 van de vorige eeuw. Naar aanleiding van een aantal ontmoetingen met Hitler in de loop van dertiger jaren, vond hij het tijd voor een waarschuwing tegen het nazi-regime.

Het boek werd destijds wereldwijd een bestseller. In Nederland hadden Menno ter Braak en Max Nord het meteen vertaald in 'Hitlers eigen woorden'. Die uitgave werd echter gelijk op last van de Nederlandse regering verboden. Reden: 'belediging van een bevriend staatshoofd'.

Sindsdien is het document in Nederland en in het Nederlands niet meer te krijgen geweest. Uitgeverij De Prom uit Amsterdam brengt daar verandering in. Op 22 september verschijnt een vertaling van Auke Wouda, met een nawoord van prof. dr. H. von der Dunk.