Pakistan gaat oorzaak olieramp alsnog onderzoeken

Pakistan maakte gisteren bekend dat het de oorzaak van de zo mogelijk grootste olieramp in haar historie toch gaat onderzoeken. Op 27 juli verging een Griekse olietanker met aan boord 67.000 ton ruwe olie voor de kust van Karachi.

"Het vermoeden bestaat dat de Griekse eigenaar de scheepsmagnaat Polemis het 24 jaar oude schip aan de grond heeft laten lopen om verzekeringsgeld op te strijken", aldus de Pakistaanse minister van Transport Ahmed Ali. Een woordvoerder van Polembros Shipping houdt het echter op: "een ongelukkig geval van beroerde navigatie".

Geluk bij een ongeluk is dat de kapitein van het schip nog in Pakistan is, de meeste bemanning is al weer vertrokken. De dienstdoende loods werd gedurende een formeel onderzoek van de havenautoriteit wel geschorst.

Op 14 augustus brak het schip de Tasman Spirit in tweeën, terwijl het schip het smalle kanaal bij de haven van Karachi in dreef. Vanaf dat moment is 15.000 ton ruwe olie weggestroomd. Voor dat het schip brak hadden bergingsbedrijven al wel 20.000 ton olie weten over te pompen. Naderhand is nog 12.000 ton weggehaald tot het weer omsloeg. Niettemin is de kust bij Karachi nu over 15 kilometer vervuild met de olie en zijn vele jonge mangroves, schildpadden en vissen er aan ten prooi gevallen.