CD-rot fnuikend voor aantal CD-Roms

Althalus had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Slecht nieuws voor mensen die belangrijke data op cd-roms opslaan: sommige schijfjes blijken al binnen twee jaar geheel of gedeeltelijk onleesbaar te zijn. In het nieuwste nummer van computerblad PC-Active valt een test te lezen, waarin de schokkende resultaten verwerkt zijn.

PC-Active onderwierp in november 2001 dertig merken aan een pittige test, om de schijfjes vervolgens twintig maanden achter slot en grendel te bewaren. Tien procent bleek uiteindelijk volledig of gedeeltelijk onleesbaar te zijn geworden. In absolute aantallen valt het nog wel mee. Uiteindelijk was één van de geteste cd-rom's (van Het Kruidvat) in het geheel niet meer leesbaar, twee andere schijfjes waren gedeeltelijk overleden. Het Kruidvat verkoopt merkloze cd's.

Ook de merk-cd-roms komen er in de test slecht uit. Het relatief onbekende Platinum werd menigmaal niet al te best getest: na twintig maanden is een deel van de data niet meer te lezen en zal het niet lang meer duren voordat het schijfje de prullenbak in kan. Maar ook een goed verkopend merk als Mmore scoorde slecht. Ook hier was een deel van de gegevens onleesbaar geworden.

CD-rot

Volgens PC-Active kan het geen kwaad na enkele jaren eens te kijken of een cd-rom nog leesbaar is. Cd-rot is een sluipend proces, maar wie een beetje oplet, heeft meestal nog de mogelijkheid in te grijpen en een nieuwe kopie te maken. Wie wil voorkomen dat belangrijke gegevens verloren gaan, koopt beschrijfbare cd-rom's van een gerenommeerd merk. Van belangrijke datagegevens kunnen voor de zekerheid het beste twee kopieën gemaakt worden.