Provocerend vliegtuigje actie eenling

De politie Amsterdam heeft onderzoek verricht naar degene die afgelopen weekend met een reclamevliegtuigje boven de demonstratie van Marokkanen in Amsterdam op het Mercatorplein cirkelde. Achter het vliegtuigje hing een sleep met de tekst: De politie had gelijk. Dit leidde tot veel ophef onder de aanwezige demonstranten, en orde bewaarders konden met moeite de onrust sussen.

Volgens het organiserende actiecomité Stop Zinloos Politiegeweld en Discriminatie was het vliegtuigje een doelbewuste provocatie. Volgens de politie is het vliegtuigje het initiatief van één man. Hij zegt alleen te hebben gehandeld en op geen enkele wijze betrokken te zijn bij een politieke organisatie. De politie heeft met de man gesproken, maar zegt niks te kunnen ondernemen.

Vliegtuig boven Mercatorplein

De Telegraaf laat vandaag de piloot van het reclamevliegtuigje aan het woord. Hij zegt op het moment van het rondcirkelen niet in de gaten te hebben gehad wat hij allemaal teweegbracht. ''Ik zag beneden me wel een oploopje ontstaan, maar hoorde pas achteraf wat het doek allemaal had gedaan. De opdrachtgever wil niet dat wij zeggen wie hij is en dus doe ik dat ook niet. Wij checken van tevoren wel of de teksten aanstootgevend zijn of zo. Maar met deze tekst was op zichzelf niets mis. Ja, ik wist waar ik naartoe vloog. Maar het is vrijheid van meningsuiting en als de tekst was geweest 'De politie had ongelijk', was ik ook gaan vliegen. Achteraf hebben we hier wel gemengde gevoelens over,'' aldus de piloot die uit angst voor represailles niet met zijn naam in de krant wil.

De demonstratie verliep verder ordelijk, volgens de politie mede door de aanwezige ordebewaarders die heethoofden regelmatig tot bedaren brachten. Wel kreeg de 39-jarige IJmuidenaar Engel na afloop een klap met een houten balk voor zijn hoofd, toen hij geïnterviewd werd voor de camera's van AT5. Engel zei, naar aanleiding van relletjes van jonge Marokkanen, dat als ze zich hier niet thuisvoelden, ze dan beter weg konden gaan. Dat werd hem niet in dank afgenomen.

De relletjes na afloop werden veroorzaakt door een groep van 30 jongeren, die volgens de politie van te voren hadden afgesproken om na de demonstratie rotzooi te gaan schoppen. Over het verloop van het protest zelf was de gemeente Amsterdam tevreden.