Oorzaak stroomstoring VS nog onbekend

Donderdag is het noorden van de Verenigde Staten zonder stroom te komen zitten. In New York ontstond er grote chaos, en renden mensen de straat op. Er zijn voor zover bekend geen ernstig gewonden gevallen.

Naast New York is er een stroomstoring geweest of nog steeds in Cleveland, Ohio; Detroit, Michigan; Erie, Pennsylvania, Toronto and Ottawa, Canada; Niagara Falls, Niagara Falls, Ontario en andere steden. Eenentwintig elektriciteitscentrales vielen door een cascade-effect binnen drie minuten uit, waaronder tien kerncentrales.

Rond middernacht kwam een gedeelte, 61800 Megawatt, weer op gang, zegt de North American Electric Reliability Council. Grote delen van de VS zitten echter nog steeds zonder stroom. Verwacht wordt dat Detroit en andere steden pas zondag weer stroom krijgen. In het gebied wat nog zonder stroom zit wonen vijftien miljoen mensen.

Eerdere berichten zeiden dat de storing in het Niagara Mohawk systeem begonnen zou zijn, maar William Edwards, president van het bedrijf zegt dat dit niet zo is. Ook is het uitgesloten dat het een terroristische aanval betrof, aldus de FBI. Vooralsnog is het een raadsel wat de stroomstoring veroorzaakt heeft.