"Heelal zal doven als nachtkaars"

Linz, pberends, Solinski, pro_jeex, the_fluffy en Sylv3r hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De groei van het heelal komt langzaam aan tot stilstand en zal daarna langzaam uitgaan, als een nachtkaars. Astronomen van de Universiteit van Edinburgh, Schotland zijn dankzij een nieuwe onderzoeksmethode voor het analyseren van het licht van verafgelegen sterrenstelsels tot deze pessimistische conclusie gekomen, zo meldt de BBC.

De nieuwe methode bevestigt overigens al langer bestaande vermoedens, dat er veel minder sterren worden gevormd dan miljarden jaren geleden. Dit betekent dat er ooit een dag zal zijn dat er dit proces tot stilstand zal komen.

Het licht van de verst afgelegen sterrenstelsels is miljoenen jaren oud en biedt daardoor een goed inzicht in hoe sterrenstelsels zich ontwikkelen als deze nog jong zijn. Met deze observaties hebben astronomen in de loop der jaren een zogeheten fossielbestand opgebouwd van zo'n 40.000 sterrenstelsels. Als een sterrenstelsel nog "jong" is, dan heeft dat uitgezonden licht een blauwe gloed. vanwege het feit dat deze grote, hele hete sterren bevat. Sterrenstelsels die ouder zijn stralen licht uit wat meer roodachtig is. Deze oudere sterren zijn bovendien kleiner van formaat.

Overigens moet men zich niet te veel zorgen maken over het astronomische "eind der tijden". Het doven van het heelal is op zich al een proces van miljarden jaren. Volgens de meest recente schattingen zijn er "minstens tien keer zoveel sterren in het universum als alle zandkorrels op de stranden en woestijnen op aarde bij elkaar". Hoe men deze aantallen zandkorrels overigens heeft berekend is niet bekend.