Kuiper hekelt Marokkaanse beschuldigingen

hooiberg had ons via de newssubmit het volgende te melden:

''Te bizar voor woorden en levensgevaarlijk'', zo betitelt hoofdcommissaris Jelle Kuiper van de Amsterdamse politie de beschuldigingen van een aantal Marokkaanse organisaties. In een interview met de Volkskrant zegt Kuiper 'verbijsterd' te zijn. Er wordt volgens hem hierdoor grote schade toegebracht aan het integratieproces.

Naar aanleiding van de dood van de 33-jarige Marokkaan Driss Arbib hebben een aantal Marokkaanse organisaties, zoals de Marokkaanse Studentenvereniging, de Stem van Marokkaanse Democraten en het Komitee van Marokkaanse Arbeiders in Nederland (KMAN), zich verenigd in het 'Comité tegen zinloos politiegeweld en discriminatie'. Ze noemen de schietpartij een discriminatoire moord en tekenend voor het racistische gedrag van de politie. Ook zien ze niets in het onderzoek van de Rijksrecherche.

De voorzitter van de KMAN, Jamal Ftieh stelt dat het ''al de derde keer dit jaar is dat door de politie zulk geweld tegen een Marokkaan gebruikt. Dit is geen incident meer''. En de Rijksrecherche is toch op hand van de politie, dus dat onderzoek levert niets op volgens Ftieh.

Kuiper: ''Als sleutelfiguren in de Marokkaanse gemeenschap de rechtsstaat ter discussie stellen en over politiemoord spreken, heeft dat weerslag op de gemeenschap''. Er wordt volgens hem bewust onvrede opgeroepen. ''Mogelijk dat ze het schietincident misbruiken voor iets anders. De inzet is in elk geval scherp en vals'', zo reageert Kuiper op de uitlatingen van onder meer Ftieh.

Ftieh wil overigens geen data en personen noemen, in zijn beschuldiging dat dit al de derde keer is dat de politie onterecht een Marokkaan heeft gedood. Korpschef Kuiper zegt ook niet te weten waarop wordt gedoeld.

Voor Kuiper staat vast dat het donderdagavond verkeerd moest aflopen. ''De man was op weg een moord te plegen. Hij was naar huis gegaan om een mes van 20 centimeter te halen. De diender voelde zich in een positie gebracht om te schieten. Als hij dat niet had gedaan, hadden we aan een ander graf gestaan met een wake over zinloos geweld''.


Geen politie

Het 'Comité tegen zinloos politiegeweld en discriminatie' gaat aanstaande zaterdag in Amsterdam protesteren. Bij die gelegenheid wenst het comite géén politie te zien, zo zei een woordvoerder gisteren op AT5.

Het comité blijft er bij dat de dood van Arib het gevolg is van het huidige anti-Marokkaanse klimaat. Jamal el Kattabi: "Het gaat om de houding die er is tegen Marokkanen, tegen etnische minderheden in het algemeen" Op het feit dat Arib een mes bij zich had, zegt hij: "Hij had een klein mes, om zich te verdedigen''.