OM wil meer straf voor kindontvoerders die hun kind achter blijven houden

Het Openbaar Ministerie is een proces begonnen dat er toe moet leiden dat vaders, die hun kinderen naar het buitenland ontvoeren, worden gedwongen om hun misdrijf ongedaan te maken. De boodschap moet zijn, dat ieder die het in zijn hoofd haalt een kind te onttrekken aan het wettige gezag - bijvoorbeeld van de moeder - moet weten dat er een heel hoge prijs voor wordt betaald, aldus officier van justitie mr. M.H. Geerds.

Geerds heeft meteen de daad bij het woord gevoegd door de Algerijn Hadi D. (32) aan te klagen. D. ontvoerde in 1999 zijn zoon Hamza Borkhuis (toen 2 jaar) uit het huis van de moeder en leverde hem af bij familie in Algerije. De Algerijn kreeg daarvoor indertijd zes jaar gevangenisstraf en zou onlangs op vrije voeten zijn gekomen als hij niet direct wéér in voorarrest was geplaatst. Hij is opnieuw aangeklaagd omdat hij steeds heeft geweigerd iets te doen voor de terugkeer van het jochie.

Het OM wil Hadi D. nu vervolgen wegens weigering aan medewerking voor het terugvinden van het kind. In eerste instantie is hij veroordeeld wegens de ontvoering, daar moet nu een straf bijkomen voor het aan het gezag onttrokken houden van een kind, zo oordeelt het OM.

Geerds oordeelt dat Hadi D. continu een nieuw misdrijf pleegt door steeds zijn kind aan het gezag onttrokken te houden. Daar zou hij telkens tot 6 jaar voor veroordeeld moeten worden totdat zijn kind 18 jaar is. In het geval D. duurt dat tot 2015. Eigenlijk zou de wetgever de straf in zulke zaken anders onder woorden moeten brengen, vindt hij. ''De straf houdt op zodra de dader zegt: Hier heb je je kind terug...''.

De rechtbank ging gisteren nog niet zo ver. Ze wil Hadi D. de kans geven om vanuit het Huis van Bewaring te regelen dat zijn zoontje binnen vijf weken wordt overgedragen aan personeel van de Nederlandse ambassade in Algerije. Hij moet de officier van justitie tevoren schriftelijk laten weten wanneer dit plaatsvindt.

D. vindt dat hij nu voor de keus wordt gesteld te kiezen tussen God en satan. ''Ik kies voor Allah en mijn zoon'', zei hij onlangs, toen hij hoorde dat hij niet vrij zou komen maar opnieuw vervolgd ging worden. Maar gisteren zette hij, nadat hij ter afkoeling in een cel was gezet (hij beledigde de rechtbank), zijn handtekening onder een formulier dat de uitreis van zijn zoon mogelijk moet maken. Het begin is er, zo vond de rechter. Dat justitie nieuwe jurisprudentie beoogt zint de ontvoerder overigens niet: ''Waarom alleen als het om Algerijnen gaat?'', zo zei hij.

De rechter buigt zich op 30 september opnieuw over de zaak.