Slachtoffer wordt hulp geweigerd door buren

Esposa had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie wil een Amsterdammer laten vervolgen, omdat die weigerde hulp te verlenen aan een ernstig verbrande man. Hij wees gisternacht hulpverleners de deur, nadat die hem vroegen om het slachtoffer onder de douche te zetten.

Het 26-jarige slachtoffer verbleef in de woning van afwezige familie in de Nolensstraat in Amsterdam-West, toen daar brand uitbrak. Toen de gealarmeerde politie arriveerde, troffen zij de ernstig bloedende en verbrandde Amsterdammer aan op de hoek van de straat. In afwachting van de ambulance wilden zij hem daarom onder de douche zetten. De politie belde daarvoor bij het dichtstbijzijnde huis aan, maar de bewoner daarvan weigerde echter om het slachtoffer en de agenten binnen te laten. Daarop kozen de hulpverleners eieren voor hun geld en werd er verderop aangebeld. Van die bewoner mocht de man wel afkoelen onder de douche.

Nadien is het slachtoffer door de ambulancedienst naar het brandwondencentrum in Beverwijk gebracht. De man is er zo slecht aan toe, dat deze daar kunstmatig in een coma moet worden gehouden.

De Amsterdamse politie is ziedend over het feit dat de botte buur de deur gesloten hield, terwijl het slachtoffer moest worden ondersteund door agenten. "Je tapijt is toch niet belangrijker dan een mensenleven? Wij vinden dat je minimaal moreel verplicht bent te helpen, maar waarschijnlijk ook juridisch", zo reageerde woordvoerder Rob van der Veen.

Aan de hand van artikel 446 uit het Wetboek van Strafrecht wordt nu bekeken of de politie en het openbaar ministerie de onbarmhartige Samaritaan kunnen vervolgen. In dit artikel staat omschreven dat indien iemand een verzoek tot hulp weigert, zonder dat er gevaar voor hemzelf dreigt, bestraft kan worden met een fikse geldboete. Ook kan de weigeraar nog een bezoekje verwachten van de politie van het wijkbureau, "om deze persoon eens even diep in de ogen te kijken", zo zegt Van der Veen.