Stroomtekort nog niet opgelost

wausewillem, yaroon, Grad, Hooiberg en Kloosterboy hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vandaag zijn er ondanks de beperkte reservecapaciteit geen problemen ontstaan met de stroomvoorziening in Nederland. Volgens netbeheerder TenneT is er geen reden voor paniek. Afgelopen weekend waarschuwde het bedrijf wel voor mogelijke stroomtekorten, en riep het mensen op om zuinig te zijn met energie. Die 'Code Rood' blijft morgen in ieder geval nog van kracht.

De problemen met de stroomvoorziening worden indirect veroorzaakt door het warme weer. Bij de productie van stroom maakt men namelijk gebruik van rivierwater om de centrales te koelen. Door de hitte is de temperatuur van het rivierwater in Nederland gestegen, waardoor er minder gekoeld kan worden en dus ook minder stroom opgewekt kan worden. De reservecapaciteit van de elektriciteitscentrales is daardoor erg laag.

Werken aan verbetering

Die reservecapaciteit hoefde vandaag niet ingezet te worden, en kon zelfs weer wat verhoogd worden. Ook de temperatuur van het rivierwater is inmiddels weer iets lager. Het gaat dus de goede kant op, en men verwacht dat de code rood in de loop van de week ingetrokken kan worden.

Het grootste deel van de stroom in Nederland wordt verbruikt door bedrijven. Als reactie op de oproep van TenneT is Schiphol zoveel mogelijk overgeschakeld op noodaggregaten om zo het stroomnet te ontlasten. Die noodaggregaten gebruikt men om stroom te leveren aan gebouwen. Op Schiphol zelf wordt nog steeds stroom van het gewone net gebruikt. Voor koeling is de luchthaven volgens een woordvoerster niet afhankelijk van het stroomnet. Om de temperatuur te verlagen wordt koud water door de gebouwen gepompt.

Ook Shell helpt mee om het stroomtekort op te heffen: het energieconcern levert elektriciteit aan het openbare netwerk. De Shell-raffinaderij in Pernis werkt op stroom die ter plaatse geproduceerd wordt uit de opgewekte warmte. Volgens een woordvoerder van Shell blijft daar nog genoeg stroom van over om aan het openbare net te leveren als daar behoefte aan is.