Iraakse ex-minister aangehouden

hooiberg had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De voormalige Iraakse minister van Binnenlandse Zaken, de heer Mahmud Dhiyab al-Ahmad, heeft zich gisteren overgegeven aan de Amerikaanse strijdkrachten in Irak. Hij staat op plaats 29 in de lijst van de 55 meest gezochte personen uit het Saddam-regime.

Pikant detail is dat de Amerikanen vorige maand exact hetzelfde nieuws meldden. Een woordvoerder van de Amerikaanse strijdkrachten kon echter niet uitleggen hoe de de vork precies in de steel zat.

Basra

In Basra is het dan weer tot rellen gekomen tussen Britse militairen en ontevreden inwoners. Die bekogelden de militairen met stenen en brandende autobanden. Bij het tegenoffensief van de Britten raakte vier Irakezen gewond door rubberkogels. Volgens een fotograaf zouden ook drie Britten gewond geraakt zijn.

De rellen zouden ontstaan zijn bij een tankstation waar een lange rij wachtenden stond. Ook zou een Britse truck daar getroffen zijn door een granaat, hoewel dat niet bevestigd is door de Britse Defensie.

Guerrillaoorlog

Het verzet tegen de Amerikanen en Britten en Irak laait steeds hoger op. Een aantal Islamitische groeperingen heeft opgeroepen tot een guerilla-oorlog tegen de tijdelijke regering, geleid door de Amerikanen. De videoboodschap die daartoe opriep werd uitgezonden op de nieuwszender al-Arabiya, waar ook de meeste Saddam-tapes uitgezonden worden.

De vijf gemaskerde mannen die er op te zien waren, zouden naar eigen zeggen tot de groeperingen "Witte Vlaggen", "Moslim Jongeren" en "Leger van Mohammed" behoren. Eén van hen verklaarde dat ze andere groeperingen wilden duidelijk maken dat een guerilla-oorlog de enige manier is om het land te bevrijden van de buitenlandse troepen.