Burgemeester van Hiroshima haalt uit naar VS

Met dank aan NorthernStar, die dit bericht vertaalde en submitte.

Tijdens de jaarlijkse herdenking van de vernietiging van Hiroshima door een atoombom, nu 58 jaar geleden, haalde de burgemeester van de stad, Tadatoshi Akiba, hard uit naar de Verenigde Staten.

"Een wereld zonder nucleaire wapens en de oorlog voorbij, waar de overlevenden van de bom zo naar hebben uitgekeken, lijkt steeds dieper weg te zinken in dik en donker wolkendek, terwijl de angst dat ze plots in paddestoelwolken veranderen, waaruit het vergif regent, toeneemt," zei Akiba tijdens de jaarlijks Redes Verklaring.

Tijdens de ceremonie benadrukte ook de premier van Japan, Junichiro Koizumi, nog eens de vastberadenheid van het land voor een atoomwapenvrije wereld.

"De schuld ligt bij Amerika"

Na de wereldwijde toename van nucleaire dreiging in het afgelopen jaar is de toon van de herdenking op 6 augustus duidelijk veranderd. De Verenigde Staten hebben hun nucleair beleid 180 graden gedraaid en Noord-Korea lijkt gebrand op het bezit van eigen atoomwapens.

"Het Non Proliferatie-Verdrag, de centraal internationale overeenkomst voor de verwijdering van nucleaire wapens, staat op het punt om in te storten," volgens Akiba. "De grootste schuld ligt bij het Amerikaans beleid dat, door zich openlijk de mogelijkheid van een preventieve nucleaire aanval voor te behouden en nieuwe mini-nukes en andere zogenaamd toepasbare atoomwapens wil ontwikkelen, nucleaire wapens lijkt te verafgoden."

"Men moet de gevolgen van atoomwapens onder ogen zien"

Akiba deed een openlijke uitnodiging naar president Bush en leider Kim Jong Il om samen met de leiders van alle andere atoommachten Hiroshima te bezoeken om met eigen ogen te zien wat een atoomwapens in werkelijkheid betekenen.

De burgemeester benadrukte dat het recht van de sterkste vervangen moet worden door het recht van de internationale gemeenschap met een quote van Martin Luther King Jr, die zei: "Duisternis kan nooit verdreven worden met duisternis, alleen met licht."

Tegen het einde van 1945 had de bom op Hiroshima, en de directe gevolgen ervan, naar schatting aan 140.000 mensen het leven gekost.