NOS woedend om Van Gogh-stunt

H@NS en Reintje hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De NOS overweegt een schadeclaim in te dienen tegen het Cultureel Centrum Van Gogh in Zundert. Dit naar aanleiding van de grap van het cultureel centrum over 'filmbeelden' van Vincent van Gogh.

De NOS liet na het horen van het nieuws een camerateam uitrukken. "Een camerateam reisde spoorslags naar Tilburg, waar de film gemaakt wordt, en werd daar uit de droom geholpen. De NOS dreigt nu met een claim omdat ze voor Piet Snot uitgerukt zijn. Hadden ze maar moeten checken voordat ze vertrokken," aldus Peter Dictus van het festival Autour de Vincent in Zundert.

Ook andere media meldden het nieuws. Zoals bijvoorbeeld het RTL Nieuws, maar ook de Sunday Times. Dictus zegt verbijsterd te zijn "over de snelheid, de gretigheid en de slordigheid waarmee de media reageren op een persbericht dat van onder tot boven vol leugens staat, onjuistheden die makkelijk te ontmaskeren zijn. Maar niemand belde om dŠŠrover vragen te stellen. De beelden wilden ze zien. De naam Van Gogh is genoeg om massaal op het nieuws af te rennen."

Het cultureel centrum deed een persbericht de deur uit, waarin de de premiŤre van de documentaire Het blik van Wallstein werd aangekondigd. Die zou gaan over de ontdekking van filmbeelden uit 1890 waarop Vincent van Gogh te zien is, plus verklaringen van experts over die beelden. In werkelijkheid waren die beelden echter nooit ontdekt, maar zijn ze gefabriceerd in de studio van Lumineus Filmproducties in Tilburg.

Dictus: "Dit is geen platte grap, dit is serieus. Wij hebben 13.500 euro subsidie gekregen van de provincie Noord-Brabant, bedoeld voor het maken van een fake-documentaire - tegenwoordig een geaccepteerd genre - ťn voor het veroorzaken van ophef. Dat laatste is dus nu al een succes, mťťr dan ik ooit kon verwachten. Dat er zů slordig nieuws gemaakt wordt vind ik schokkend. Ik geloof vanaf nu niks meer. Ik kijk nooit meer naar het Journaal.

De fake-documentaire is zaterdagavond en zondag doorlopend te zien in het cultureel centrum in Zundert. De toegang is gratis.