KNMI: hitte houdt ook volgende week aan

Deimos000, -Mk-, psv en Mikkey72 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Slecht nieuws voor mensen die nu al genoeg hebben van de hitte: ook volgende week zal men rekening moeten houden met tropische temperaturen. Uit een weersmodel van het KNMI blijkt dat het zeker tot volgende week vrijdag droog weer blijft, met temperaturen van 30 graden of meer. "Een uitzonderlijke sitiuatie," vindt ook Monique Somers van het KNMI.

Vandaag was de eerste tropische dag; in De Bilt werd een gemiddelde temperatuur gemeten van 30,1 graden Celsius. De afgelopen vijf dagen lag de gemiddelde temperatuur boven de 25 graden. "Als we hierna nog twee tropische dagen hebben, is er donderdag officieel sprake van een hittegolf," legt Somers uit. Een hittegolf is officieel een serie van minstens vijf zomerse dagen, waarvan er minimaal drie tropisch zijn.

Sinds 1901 zijn er in totaal 33 hittegolven geweest. Uitzonderlijk was de zomer van 1947, toen werden wel vier hittegolven geregistreerd, die bij elkaar opgeteld wel 38 dagen duurden. De langste hittegolf in Nederland was in 1975, op 29 juli van dat jaar begon namelijk een aaneengesloten reeks van 18 zomerse dagen, waarvan er zes zelfs tropisch waren. Een jaar later, in 1976, was er ook nog eens een serie van 17 zomerse dagen, waarvan tien tropisch.