Dromen mogelijke oorzaak van wiegendood

ROLLENDE_BABBA had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Australische wetenschapper George Christos heeft een theorie bekend gemaakt waarin hij een mogelijke oorzaak van wiegendood aanwijst. Volgens die theorie is het mogelijk dat de baby droomt dat hij weer in de baarmoeder zit, en daarom stopt met ademhalen. In de baarmoeder hoeven baby's namelijk niet zelf te ademen. Christos raadt daarom aan om het bedje van de baby niet al te knus te maken. Christos is zelf docent aan de Curtin University of Technology in de Australische stad Perth. Hij onderzocht onder andere de manier waarop de hersenen informatie verwerken.

Bij zuigelingen is wiegendood een belangrijke doodsoorzaak, maar voor artsen en wetenschappers is het nog steeds een raadsel. Er zijn ondertussen tientallen verklaringen voor gegeven, variërend van buikligging en het gebruik van verontreinigde matrassen tot roken tijdens de zwangerschap en hartzwakte. Het aantal gevallen van wiegendood is al afgenomen dankzij tips over mogelijke oorzaken.

Relevante studies

Wiegendood komt het meest voor bij kinderen tussen twee en vier maanden oud. Baby's jonger dan twee maanden zijn volgens Christos nog niet in staat om te dromen. Bij zijn onderzoek betrok de Australiër een studie van de Stanford University. Bij die studie bleek uit slaapexperimenten dat mensen stopten met ademhalen als ze droomden dat ze onder water waren.

Warren Guntheroth, een hoogleraar kindergeneeskunde uit Seattle, noemde de theorie van Christos interessant, maar niet sluitend, omdat het niet goed mogelijk is om de theorie hard te maken. Wel noemde Guntheroth experimenten met apen, die stopten met ademen als ze een natte lap op hun gezicht kregen.