Israël gaat nog eens 443 Palestijnen vrijlaten

Movinghead had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Israël gaat woensdag 443 Palestijnse gevangenen vrijlaten. Dat heeft het Israëlische kabinet besloten. Vorige week maakte Jeruzalem al bekend 540 Palestijnse gevangenen te zullen laten gaan.

De Palestijnen hadden Israël opgeroepen om alle Palestijnen in Israëlische gevangenissen, naar schatting ongeveer 6000 personen, vrij te laten.

De Israëlische media meldden eerder dat de regering de criteria zou verruimen waaraan de gevangenen moeten voldoen om vervroegd vrijgelaten te kunnen worden. Daarover heeft het kabinet echter nog geen beslissing genomen.

Schietpartij in Bethlehem

Kort na het bekend worden van dit nieuws, vond er een schietpartij plaats in Bethlehem. Hierbij raakten zeker vier Israëliërs gewond. Het gaat om een vrouw en drie van haar kinderen. De vrouw is er slecht aan toe.

De aanslag vond plaats bij een controlepost van het Israëlische leger. Eerder schoot het Israëlische leger bij een controlepost ten zuiden van Ramallah een Palestijn dood.

De aanslag is opgeëist door Al-Aqsa Martelarenbrigade. Tussen Israël en een aantal Palestijnse groeperingen geldt sinds 29 juni een staakt-het-vuren, dat tot nu toe door beide zijden redelijk wordt gerespecteerd. Al-Aqsa sloot zich niet aan bij het staakt-het-vuren, maar kondigde een eenzijdig bestand af. Dat werd enkele uren voor de aanslag nog opnieuw bevestigd.

Israël droeg in juli de controle over Bethlehem over aan de Palestijnen. De terugtocht was onderdeel van de routekaart naar de vrede, die een einde moet maken aan het geweld tussen de partijen.