Levensvorm die geen zuurstof nodig heeft ontdekt

Wetenschappers hebben een soort bacterie ontdekt die zonder zuurstof leeft. Het organisme is gevonden in het Mono Lake meer in Californië. De wezens kwamen aan het licht bij een onderzoek door de NASA. Dit staat in een onlangs gepubliceerd artikel op space.com.

De nieuwe bacterie genaamd "Spirochaeta americana" zwemt in water met een pH waarde van 10,5 waarin andere levensvormen het niet zouden kunnen overleven. Wetenschappers hebben al eerder bacteriën gevonden die onder extreme omstandigheden weten te leven. Deze zogenaamde 'extremophile' levensvormen zijn aangetroffen onder het Antarctisch ijs, en bij extreem hete vulkanische ventielen. Er zijn zelfs rotsetende bacteriën gevonden onder de zeebodem, en levensvormen die op methaan en waterstof leven onder de helse omstandigheden diep in de aardkorst.

Zelfs in het radioactieve afval van nucleaire reactors zijn levensvormen aangetroffen die daar wisten te overleven. "Omdat andere hemellichamen in het zonnestelsel (planeten en manen) geen zuurstofrijke atmosfeer hebben, zijn micro-organismen die kunnen leven zonder zuurstof goede kandidaten voor astrobiologisch onderzoek", zegt Richard Hoover, astrobioloog aan het Marshall Space Flight Center van de NASA. Wellicht zou de evolutie extremofiele micro-organismen die geen zuurstof nodig hebben, en onder helse omstandigheden kunnen leven, zelfs tot hogere levensvormen geëvolueerd kunnen hebben op andere planeten.