Bosbrand sluit Portugees dorp in

Tolerantie, hooiberg en xatr0z hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het midden van Portugal woeden nog steeds hevige bosbranden. In het district Castela Blanco is het zelfs zo erg dat het dorp Vila de Rei bijna helemaal door metershoge vlammen omringd is. Ongeveer vijfhonderd Portugese brandweerlieden zijn bezig om het vuur te bestrijden.

Uit buitenwijken van Vila de Rei zijn ongeveer zestig mensen geëvacueerd, voornamelijk ouderen. Gisteren zeiden brandweerlieden tegen de pers dat ze de branden redelijk onder controle hebben. Ze zijn van mening dat voor de bevolking het ergste gevaar voorbij is. De Portugese autoriteiten spraken van de ergste bosbranden in tien jaar. Inmiddels zijn meerdere mensen opgepakt op verdenking van brandstichting.

Bosbranden elders

Ook op andere plaatsen in Europa woeden bosbranden. In de provincie Cuenca, in het oosten van Spanje, is 2000 hectare bos verwoest door het vuur. Daar zijn ongeveer tweehonderd mensen geëvacueerd.

De Kroatische staatstelevisiezender HRT meldde gisteren dat op de eilanden Brac en Hvar, populaire vakantiebestemmingen, zeker 2300 hectare naaldwoud in vlammen op is gegaan. Meer dan zeshonderd brandweerlieden zijn ingezet om de branden te blussen. De Kroatische politie pakte zes mensen op die van brandstichting worden verdacht.