R'dam spoort wietkwekers niet actief op

Het Rotterdamse OM (openbaar ministerie) ziet geen reden om het beleid met betrekking tot kleine wietkwekers aan te passen. Daarom was verzocht door diverse instanties, omdat steeds meer mensen zich bezig lijken te houden met illegale kweek van hennep in hun woning. Justitie heeft geen actief opsporingsbeleid voor huistelers, alleen als men klachten krijgt (stank of wateroverlast) grijpt men in.

Volgens bronnen uit de growshopwereld (winkels die spullen aan kwekers leveren) zijn er alleen in Rotterdam al duizenden hennepkwekers actief. Steeds vaker stuit de politie of de brandweer toevallig op een kwekerij, als men huizen of panden betreedt. Zo werden er onlangs, bij de gasexplosie in een Rotterdams wijk, bij toeval 5 hennepplantages gevonden.

Een kilo henneptoppen levert volgens justitie tussen de 2.000 en 3.000 euro op bij verkoop aan de groothandel. Op een beetje zolder of slaapkamer kan men op die manier al makkelijk 30.000 tot 50.000 euro per jaar bijverdienen.

Probleem is dat veel kwekers de stroom stelen, die nodig is om de zware assimilatielampen te laten branden. Als men stroomdiefstal vermoedt komt justitie overigens wel in actie.

Woningbouwverenigingen zijn over het algemeen niet blij met de kweek van wiet. Veel telers maken extra openingen voor afzuiging en leggen de bedrading naar de lampen voor de kweek nogal knullig aan. Hierdoor ontstaan onveilige situaties in woningen. Sommige steden hanteren daarom een hard opsporingsbeleid voor wiettelers. Zo zond Netwerk vorige week een reportage uit over het oprollen van kwekerijen in huurwoningen in Eindhoven. Degenen die worden gepakt moeten hun huis uit. Ook wordt hun uitkering stopgezet, en krijgt men een naheffing van de electriciteitsmaatschappij in geval van diefstal. Daarboven op komen nog eens de boetes voor het overtreden van de opiumwet.

Justitie in Rotterdam laat weten dat in hun stad de thuiskweek echter geen prioriteit heeft. Wegens gebrek aan mankracht besteedt men haar aandacht liever aan andere zaken, zoals handel in harddrugs en jeugdzaken. Wel laat een woordvoerder weten dat wietkwekerijen niet gedoogd worden. Komt men ze tegen of veroorzaken ze overlast, worden ze subiet opgerold.

Veel stroom nodig voor kweeklampen