Opereren met zonlicht

Een team Israëlische artsen is erin geslaagd stukjes rattenlever weg te snijden met een 'laserbundel' van geconcentreerd zonlicht. Het licht wordt op het dak van het ziekenhuis opgevangen met een soort satellietschotel, vijftienduizend keer versterkt en vervolgens langs een glasvezelkabel naar de operatiekamer geleid.

De techniek werkt net zo goed als een laser maar is stukken goedkoper. Een professionele operatielaser kost minimaal honderdduizend euro, de zonneopstelling honderd keer goedkoper. Het zou dus een uitkomst kunnen zijn voor derdewereldziekenhuizen die zich geen peperdure operatielaser kunnen veroorloven.

Het zonnescalpel spaart bovendien elektriciteit en is relatief eenvoudig in elkaar te knutselen, met spullen die overal verkrijgbaar zijn. Het nadeel is dat de zon moet schijnen. 's Nachts opereren is dus niet aan de orde en ook noodoperaties liggen minder voor de hand: er mocht eens een wolk voor de zon trekken.

Het gebruik van zonlicht tijdens operaties is overigens niet nieuw. Een Duitse oogarts experimenteerde in de jaren vijftig met een zwakke vorm van het zonnescalpel. De patiënten werden op het dak van het ziekenhuis behandeld. Bij bewolkt weer werden alle ingrepen opgeschort.

Foto: Nature, Gorden et al
Opereren met zonlicht (Foto: Nature, Gorden et al)