GroenLinks woedend op Vaticaan

GroenLinks is woedend op het Vaticaan dat vanmiddag met een verklaring kwam over het homohuwelijk. Het Vaticaan roept in een document namelijk rooms-katholieke politici en alle gelovigen op, zich te verzetten tegen wetten die huwelijken tussen homo's en lesbiennes mogelijk maken. "Het huwelijk bestaat alleen uit een man en een vrouw. Het huwelijk is heilig, terwijl homoseksuele daden ingaan tegen de natuurlijke zedenwet", staat erin te lezen. Een deel van die tekst lekte overigens gisteren al uit.

Wettelijke erkenning van homoseksuele verbintenissen, zo schrijft het Vaticaan verder, of de gelijkstelling van deze relaties aan het huwelijk betekent niet alleen "de goedkeuring van afwijkend gedrag", maar verdoezelt ook de "fundamentele waarden die behoren tot de gemeenschappelijke erfenis van de mensheid". Het Vaticaan noemt als het ware het homohuwelijk schadelijk voor de samenleving. Ook het adopteren van kinderen door homo's kan absoluut niet volgens het Vaticaan, omdat die dan in een verdorven omgeving terecht komen.

GroenLinks vind het volslagen "onaanvaardbaar" dat het Vaticaan rooms-katholieke politici tot verzet probeert te dwingen. De aanval van het Vaticaan op het homohuwelijk is volgens de partij een regelrechte aanval op de scheiding tussen kerk en staat. De partij eist dat de regering de pauselijke ambassadeur in Nederland ter verantwoording roept.

Het CDA vindt de uitspraken van het Vaticaan echter logisch, maar niet direct bindend. Elke politicus zal zijn eigen afweging moeten maken, aldus het CDA-Kamerlid Ferrier.

Het Vaticaan kreeg vandaag min of meer bijval van de Amerikaanse president Bush. Hij wil wettelijke maatregelen om adoptie van kinderen door homostellen te voorkomen.