Man 'vliegt' zonder vliegtuig over het Kanaal

fietsje, Hann21, Boxy, Corsica, Tomzev, DrNizeGuy, Histocasa, MADG0BLIN, The_Duce, Dustin Vogel, egidius en dirkie001 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De BBC meldde dat Felix Baumgartner uit Oostenrijk vandaag een nieuw record heeft gevestigd. Hij was de eerste mens die zonder vliegtuig het Kanaal over zweefde. Hiervoor gebruikte de technicus alleen een speciaal vervaardigd aerodynamisch pak, flessen met perslucht en een parachute om veilig te kunnen landen.

Vanochtend, even na zessen, sprong de Oostenrijker op 9000 meter hoogte uit een vliegtuig boven het Engelse Dover. Nabij Calais viel hij, acht kilometer lager, het Franse luchtruim binnen, en opende hij zijn parachute. Kort voor half zeven landde hij veilig in Frankrijk.


Foto: de Oostenrijker tijdens zijn vlucht

De vlucht duurde ongeveer veertien minuten, waarin Baumgartner snelheden tot wel 360 kilometer per uur bereikte. Het vroor veertig graden in de hoge luchtlagen. Het was erg bewolkt, waardoor de waaghals lange tijd niet eens wist waar hij was. "Maar de laatste 2000 meter kon ik deze lichten hier zien, zodat ik wist dat ik het zou redden", aldus Baumgartner tegen de BBC. De vrije val vond hij geweldig. "Het was totale vrijheid. Je bent helemaal alleen. Alleen jij, met je bepakking, je vleugels en je kennis. Fantastisch!"

Op deze vlucht heeft Baumgartner zich drie jaar lang voorbereid. Om uit te zoeken wat de beste lichaamshouding in de wind is, oefende hij onder andere staand op het dak van een op topsnelheid rijdende Porsche. Eerder sprong de 34-jarige Oostenrijker onder andere van het Christusbeeld dat boven Rio de Janeiro uittorent, en van de Petronas Towers in Kuala Lumpur (Maleisië), de hoogste gebouwen ter wereld.