Moslimmatrozen worden ontslagen

Een groot aantal moslimmatrozen van Nederlandse reders wordt ontslagen omdat ze te veel geld gaan kosten. Reden daarvan zijn de verscherpte Amerikaanse antiterreurmaatregelen, zo meldt de Volkskrant vandaag.

De Amerikaanse overheid heeft wegens het gevaar voor terrorisme een 'superministerie' van Veiligheid opgericht. Dit zou voor een enorme bureaucratie zorgen. De wachttijd voor een visum voor de VS is opgelopen tot minstens zes weken. Vooral voor bemanningen uit landen als Saudi-Arabië, Pakistan en Indonesië duurt het erg lang voor ze een visum krijgen. Daarom wordt personeel uit die landen ingeruild voor werknemers uit lagelonenlanden waarmee de Amerikanen minder problemen hebben.

Directeur Felix Feleus van het Ridderkerkse bedrijf Moerman zegt: ''Wij worden feitelijk door een andere overheid gedwongen te discrimineren. Maar we kunnen niet anders''.

Volgens de Internationale Zeeliedenfederatie ITF wordt volop geprobeerd om de VS te bewegen tot een soepelere houding. ''Het haalt niks uit. De VS vinden veiligheid belangrijker dan mensenrechten''. Verwacht wordt dat de problemen nog zeker een jaar zullen aanhouden. Een nieuwe, wereldwijd erkende identiteitskaart komt eraan.