Turkije perkt macht van leger in

In Turkije heeft het parlement een hervormingswet aangenomen die een einde moet maken aan de enorme macht van het leger in het land. De wet moet het mogelijk maken om tot de Europese Unie toe te treden; de EU had eerder aangegeven dat er niet eerder toetredingsonderhandelingen worden begonnen, voordat er drastische hervormingen zouden plaatsvinden. De inperking van de macht van het leger is één van de hervormingen die geëist wordt.

In Turkije hebben de militairen op dit moment middels de Nationale Turkse Veiligheidsraad grote macht. In de Raad zitten de voornaamste ministers samen met topmilitairen en de president; zij stippelen de beleidslijnen uit en hebben een uitvoerende macht. In de nieuwe situatie zullen de militairen alleen nog een adviserende rol mogen spelen.

Vanuit de EU is er altijd kritiek geweest op deze raad. Zo heeft het Turkse leger in 1960, 1971 en in 1980 een staatsgreep in het land gepleegd en heeft het in 1997 de islamitische regering-Erbakan ten val gebracht. Het leger ziet zichzelf als de hoeder van de seculiere samenleving.

De hervormingswet kan dan ook tot grote spanningen tussen de islamitische regeringspartij AKP en het leger leiden, dat haar mogelijkheden om het seculiere karakter van het land te bewaken onder druk ziet komen. De AKP, die nu de meerderheid heeft in het parlement, wordt door het leger met grote argwaan bekeken.

Woordvoerders van de EU reageerden gisteren positief op het nieuws uit Turkije, maar zeiden wel de daadwerkelijke uitvoering van de wet af te willen wachten.