15.000 kinderen gratis naar tandarts

In BelgiŰ mogen vijftienduizend kinderen uit kansarme gezinnen vanaf 1 oktober gratis naar de tandarts. Het project is een initiatief van de voormalige minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke. Het plan werd vandaag door het verzekeringscomitÚ van het Rijksinstituut voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) goedgekeurd.

Het is de bedoeling dat leden van de tandpreventiediensten bij scholen in de achterstandswijken langs gaan, om zo de kinderen aan te moedigen naar de tandarts te gaan. Zij krijgen dan een 'dentopass' waarmee zij, met toestemming van de ouders, gratis naar de tandarts kunnen.

De tandartsen en ziekenfondsen zullen onderling bepalen wie de kosten van de behandelingen op zich neemt. Het RIZIV heeft 3,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het experiment.

De kinderen die in aanmerking komen voor het gratis tandartsbezoek zijn geslecteerd op basis van gegevens die de zogenaamde 'Dentibus' in de periode van 1993 tot 2001 verzamelde. De noteerde onder andere de hoeveelheid cariŰs.