Apothekers krijgen miljoenen aan bonussen

Apothekers hebben volgens zorgverzekeraar VGZ vorig jaar 650 miljoen euro aan bonussen van de farmaceutische industrie en groothandel gekregen. VGZ zegt dat Nederlandse verzekerden per jaar dertig euro minder premie zouden betalen als de apothekers de verlagingen zouden doorgeven aan de verzekeraars. De apothekersvereniging KNMP noemt de door VGZ genoemde cijfers veel te hoog.

Nederlandse apothekers krijgen van de verzekaars voor elk medicijn dat ze verstrekken een vastgestelde vergoeding. Vaak krijgen ze van hun leveranciers, de farmaceutische bedrijven en de groothandels, flinke kortingen. In totaal zouden ze 850 miljoen euro aan bonussen ontvangen.

Daarvan zou de overheid 200 miljoen opeisen. De rest zou naar de apothekers zelf gaan. Het bedrag dat per apotheker aan de strijkstok blijft hangen, kan oplopen tot enkele honderdduizenden euro's per jaar.

Omdat de voordeeltjes in de eigen zak verdwijnen, betalen de verzekeraars meer dan nodig is, aldus VGZ, één van de grootste zorgverzekeraars van Nederland. De apothekersorganisatie KNMP bestrijdt de aantijgingen van VGZ. Volgens KNMP ontvangen de apothekers 450 miljoen euro aan bonussen.

Onlangs diende een aantal kort gedingen tussen verzekeraars en apothekers. Apothekers spanden deze aan omdat de verzekeraars hen wilden dwingen goedkope medicijnen in te kopen. De apotheken willen zelf kunnen beslissen bij welk bedrijf ze hun medicijnen inslaan.