Stekelenburg: ''Kok wilde mij niet''

Johan Stekelenburg zegt vandaag in een uitgebreid interview met de Volkskrant dat hij bij de opvolging van Wim Kok als kandidaat is afgeserveerd door Kok zelf. Hij zou iemand zijn geweest met te weinig Haagse politieke ervaring en te veel commissariaten. ''Dan wordt gezegd dat je een zakkenvuller bent. En dat raakt me'', aldus Stekelenburg. ''Ik denk dat dat voor Kok en de partij de belangrijkste overweging is geweest mij er niet bij te betrekken. Tegelijkertijd: hij zat vast aan Melkert. En Kok is heel trouw. Hij was niet ontvankelijk voor een alternatieve kandidaat''.

De huidige burgemeester van Tilburg is ervan overtuigd dat Kok en Melkert hem ook als bedreiging zagen, als 'de man van het volk'. Hij denkt dat als hij de strijd had mogen aangaan met Pim Fortuyn, diens rol 'in elk geval gehalveerd' zou zijn geweest. Onder Wouter Bos werd aan hem en Job Cohen gevraagd of ze kandidaat-premier wilden worden in de verkiezingen van januari. Stekelenburg had het gevoel de eerste keuze te zijn, maar moest afhaken toen bleek dat hij aan kanker leed.

StekelenburgOnlangs is duidelijk geworden dat de kanker bij Stekelenburg niet meer te genezen is: '''Het zit in mijn lijf en ik krijg het er nooit uit''. De uitvaart is al geregeld zo zegt Stekelenburg. Maar hij ondergaat momenteel wel een nieuwe chemokuur. ''Doodgaan, ik vind het niks, waardeloos. Ik ga die bestraling in met één doel; dat ik het daarna tot mijn 65ste volhoud als burgemeester. Ik moet het negativisme wegdrukken, om te voorkomen dat ik alleen maar met doodgaan bezig bent. Want dat helpt je heus niet''.
Hatemails

Stekelenburg, die de laatste week zijn handen vol had aan de beslommeringen rond de moord op de 18-jarige Bart Raaijmakers, blijkt naar aanleiding daarvan een aantal hatemails gekregen te hebben.

In één van de e-mails zegt de afzender dat hij hoopt dat Stekelenburgs ziekte Tilburg verlost van een 'gevaarlijk links persoon'. Ook zegt hij dat Stekelenburg van Tilburg een 'multicul ghetto' en een 'moordstad' heeft gemaakt.

Een aantal afzenders van de e-mails is bekend. Volgens een woordvoerder wordt er geen actie ondernomen tegen de verzenders.

Afgelopen donderdag kondigde Stekelenburg aan keihard op te treden tegen criminele Antilliaanse jongeren, die de sfeer in Tilburg grondig verzieken.