Vreemde warmtebronnen op Mars ontdekt

Warmtegevoelige sensoren aan boord van de Mars Odyssey hebben merkwaardige warmtebronnen op Mars gedetecteerd. Nick Hoffman van de Universiteit van Melbourne vond de "thermal anomalies" bij het bestuderen van infrarood beelden gemaakt door de THEMIS sensoren. De gebieden zijn 20 en 40 graden warmer dan de omgeving, zowel overdag als 's nachts.

Hoffman denkt dat de warmte misschien veroorzaakt wordt door geothermische activiteit, waardoor er waterdamp ontsnapt. Als dit zo is, kan dit overeenkomen met de ijszuilen die op de Mount Erebus, een actieve vulkaan op Antarctica gevonden zijn. De omstandigheden rond deze vulkaan zijn vergelijkbaar met die van Mars.

De Mount Erebus torens zijn 10 meter hoge schoorstenen van ijs, en komen nergens anders ter wereld voor. Ze worden veroozaakt wanneer de stoom van vulkanische gaten door de kou onmiddellijk bevriest. Het is zeer goed mogelijk dat deze ijszuilen op Mars leven bevatten. Het is bekend dat microben in zeer barre omstandigheden kunnen overleven. Tevens biedt het ijs bescherming tegen ultraviolette straling.

De mysterieuze warme punten kunnen pas in 2004 visueel onderzocht worden, omdat er momenteel stofwolken boven het Hella Basin, een inslagkrater, hangen. Er wordt verwacht dat de stofwolken dan weggetrokken zijn, zodat de Mars Global Surveyor hoge resolutie foto's van de merkwaardige warmteplekken kan maken.