Keiharde aanpak Antilliaanse probleemjeugd

DirkuZ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tilburg gaat de harde kern van Antilliaanse criminele jongeren keihard aanpakken. Dat is de uitkomst van het overleg dat gistermiddag tussen de gemeente, politie en het welzijnswerk gevoerd werd naar aanleiding van het doodsteken van de 18-jarige Bart Raaijmakers. De Tilburgse politie maakt speciaal mankracht vrij voor probleemgevallen in de Antilliaanse gemeenschap.

In Tilburg is circa 2% van de bevolking van Antilliaanse afkomst. Vorig jaar was 10% van de aangehouden verdachten van geweldsdelicten in Tilburg van Antilliaanse komaf. Ze plegen veel misdaden en gebruiken daarbij relatief veel geweld. Tilburg heeft na Dordrecht, Rotterdam en Amsterdam de grootste Antilliaanse gemeenschap van Nederland.

Volgens burgemeester Stekelenburg is er in Tilburg een groepje harde criminelen dat de samenleving ontwricht. ''Die gaan we duidelijk maken dat we hun gedrag niet tolereren''. Stekelenburg wil de criminele Antillianen dicht op de huid zitten. "Als een incident plaatsvindt, moeten ze er rekening mee houden dat we ook bij hen op de stoep kunnen staan om te kijken of zij er bij betrokken zijn".

Deze aanpak is op het randje, zo beaamt Stekelenburg, maar hij verdedigt deze aanpak als volgt: ''Je moet niet de punten en komma's van de wetgeving hanteren om ze aan te pakken. Ze gebruiken zelf de hardste wapens om hun daden te plegen, en opereren totaal zonder scrupules, dan moeten wij niet schromen dit ook te doen. We kunnen ze niet met de handen op de rug aanpakken".

De vier verdachten die nu vastzitten voor het dodelijk neersteken van Bart Raaijmakers komen overigens niet allemaal van de Antillen; twee zijn Antilliaanse jongemannen, één komt uit Suriname en één uit West-Afrika. De uitvaart van het slachtoffer vond gisteren plaats onder grote publieke belangstelling.