NOS wil deel Canal+ overnemen

De Nederlandse Omroep Stichting (NOS) wil, mogelijk samen met de commerciŽle zenders SBS en de Holland Media Groep, Canal Digitaal - een dochter van Canal+ - overnemen. De NOS hoopt hiermee te voorkomen dat de zender, die alle Nederlandse tv- en radiozenders via de satelliet doorgeeft, in handen komt van UPC. Canal+ en UPC zelf weigeren commentaar.

Canal+ staat al een tijdlang in de belangstelling van UPC. De Nederlandse kabelgigant wil de zender, voorheen bekend als 'Filmnet', overnemen van de huidige eigenaar: het Franse mediaconcern Vivendi. Dat bedrijf kampt met een schuld van dertig miljard euro.

Volgens Joop Daalmeijer, netmanager van Nederland 2 en in het verleden baas bij Canal+, mag de leiding over Canal Digitaal nooit in handen komen van UPC: "De diensten zijn tot nu toe uitstekend geleverd, maar het is de vraag of dat onder een nieuwe operator ook gebeurt."

Vorige week heeft het bestuur van de NOS gepoogd SBS en HMG achter hun plannen te scharen. SBS is echter niet serieus geÔnteresseerd: "Het moederbedrijf van UPC is voor 24 procent aandeelhouder in SBS, dus wij hebben, denk ik, weinig te vrezen", aldus een woordvoerder. Daalmeijer: "Daarnaast zit de HMG momenteel zonder directievoorzitter, dus kan niet besluiten."

UPC geeft geen commentaar en zegt 'zoals altijd naar alle opportunities te kijken'.